De 4 Beste Buma/Stemra Tips voor Componisten en Songwriters.

 

Wanneer je lid bent bij Buma/Stemra wil je dat zij zoveel mogelijk geld voor je incasseren bij iedereen die jouw muziek gebruikt. Als je liedje bijvoorbeeld op de radio is geweest, dan kan Buma namens jou vergoedingen innen bij dat radiostation om vervolgens uit te keren aan jou als auteur. Uit mijn eigen ervaringen bij Buma/Stemra weet ik dat er vaak misverstanden bij componisten en tekstschrijvers bestaan over hoe dit in de praktijk nou allemaal werkt. In dit artikel geef ik de beste 4 tips om het maximale uit je Buma/Stemra lidmaatschap te halen.

 

1. Meld altijd zelf je liedjes aan

Dit doe je door in te loggen op je Portal. Je hebt zelf een lidmaatschap bij Buma/Stemra, dus je hebt ook zelf een administratieve verplichting om je eigen muziekwerken aan te melden. Je platenmaatschappij of muziekuitgever kan dit niet namens jou doen, want er is altijd een handtekening van jou voor nodig. De standaard copyrightverdeling van een liedje is 50% voor de tekst en 50% voor de muziek, maar je kunt ook zelf afwijkende percentages bepalen. Iedere betrokken componist of tekstschrijver moet het daar wel mee eens zijn en daarom zijn in zo'n geval alle handtekeningen tegelijk nodig. Die zet je op de zogenaamde bevestigingsbrief van je aanmelding. Je kunt trouwens ook een opname op mp3 electronisch meesturen (soundfile uploaden). Dit is echter alleen noodzakelijk als het liedje op nationale- of commerciĆ«le radio/tv wordt uitgezonden.

 

2. Geef je optredens en uitvoeringen door

Wanneer je muziek live ten gehore wordt gebracht, dan kun je daar via Buma geld voor ontvangen. De locatie of organisator van een optreden betaalt meestal hoe dan ook al een jaarlijks tarief aan Buma, dus waarom zou je daar geen aanspraak op maken? Op je Portal geef je de datum, de locatie en de gespeelde setlijst door en je kunt daar dan later een Buma-afrekening van verwachten. Dit doorgeven kan nog tot 3 jaar terug (mits je toen ook al lid was) en geldt zelfs voor optredens in het buitenland. Als je setlijst uit alleen maar eigen liedjes bestaat dan is daar minstens 22 euro voor beschikbaar. Bij veel covers krijg je naar verhouding minder uitgekeerd.

 

3. Gebeurt er iets in het buitenland?

Om jouw vergoedingen in het buitenland te regelen is Buma/Stemra afhankelijk van haar buitenlandse zusterorganisaties. Zij innen het geld voor jou, sluizen het door naar Buma/Stemra en die keren het dan uit aan jou. Dit kan wel een tijdje duren en bij het ene land gaat het beter dan bij het andere. Je kunt ze een handje helpen door dit buitenlandse muziekgebruik te melden op jouw Portal. Denk maar eens aan een buitenlandse tour, een cd-release of een radio/tv-uitzending in een ander land.

 

4. Check je afrekening

Als je muziek gebruikt is, dan zul je daar als het goed is ooit een Buma/Stemra-afrekening over ontvangen. Dit heet een distributie. Controleer deze goed, want er kan altijd wel iets mis zijn gegaan (ontbrekende titels, onjuiste percentages, verkeerde copyrightinfo). Bij vragen kun je Buma/Stemra bellen of een commentaar indienen. Er zijn meerdere distributiemomenten gedurende het jaar. De belangrijkste is de Buma-afrekening van oktober. Zorg trouwens ook dat Buma/Stemra je juiste bankrekeningnummer heeft!

Contact informatie

   
    E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Telefoon: 06-2813 2598
 

Delen

Deel dit artikel